De familie Klaassen in Amsterdam

Hoewel Lubertus Klaassen (1819-1881), de postbode, is geboren en opgegroeid in Haarlem, was zijn vader afkomstig uit Amsterdam. Lubbe Klaassen (1795-1837), de trompetter, was zoon van Lubbe Claassen (1773-1800) en Anna Margaretha Smit. Lubbe Claassen was op zijn beurt weer afkomstig uit Ost-Friesland, in het verste noorden van Duitsland.

Lubbe sr., gedoopt in 1773, moet ruim voor zijn twintigste uit Ost-Friesland vertrokken zijn. De omstandigheden daar waren dusdanig slecht dat veel Duitsers naar het westen van Holland trokken. Hij kwam in Amsterdam terecht en al in 1792 trouwde hij daar met Anna Margaretha Smit. Misschien is hij niet helemaal eerlijk over zijn leeftijd geweest, want de gemeentelijke huwelijksintekening vermeldt dat hij toen 22 jaar oud was. Volgens de zelfde intekening was zijn woonadres op dat moment in de Niewe Capelsteeg. Dat zou kunnen gaan om De Capelsteeg (tussen Nieuwendijk en Damrak), deze werd in 1913 omgenoemd tot Haringpakkerssteeg. Maar het zou ook kunnen gaan om de Enge Kapelsteeg danwel de Wijde Kapelsteeg, tussen het Rokin en de Kalverstraat – bij de Nieuwezijds Kapel.

Kaart van het huidige centrum van Amsterdam, met de Raamskooi en de voormalige Kapelsteeg

Begin 1795 wordt Lubbe jr. geboren en gedoopt in de Evangelisch Lutherse kerkgemeente. Er zijn geen andere kinderen uit dit huwelijk bekend. Al in 1800 overlijdt Lubbe sr. op 26-jarige leeftijd. Volgens het begrafenisregister van de Noorderkerk Amsterdam, is Lubbe sr. overleden in de Raamskooij bij de Nieuwendijk. Dit is een straatje (tegenwoordig Ramskooi) bij de Martelaarsgracht en de Prins Hendrikkade (destijds Texelse Kade) in Amsterdam. In deze buurt hadden veel Duitse gastarbeiders een onderkomen.

Foto van de Prins Hendrikkade rond 1870. De steeg links is de Raamskooi, de huizen op de achtergrond staan aan de
Martelaarsgracht, met op de hoek café Karpershoek. Bron: Beeldbank Amsterdam.

Lubbe jr. groeit dus grotendeels op zonder vader. Hij gaat in dienst en komt terecht bij het 6e Regiment Huzaren, als trompetter. Gelegerd in Haarlem heeft hij een relatie met Neeltje la Faille. Hoe ze elkaar hebben leren kennen is natuurlijk niet te achterhalen, maar de zuster van Neeltje, Geertrui is getrouwd met Marinus Jan Jantzen. Hij was van 1814 tot 1816 in dienst bij het 6e Regiment Huzaren waar hij de funkties van Hussaar, Fourier en fungeerend Opperwachtmeester vervulde. Na zijn ontslag uit het leger woonde hij nog enige tijd bij de familie La Faille in huis.

Neeltje raakt zwanger van Lubbe jr. Zij kunnen niet trouwen omdat hij in militaire dienst is, maar Lubbe jr. tekent op 9 maart 1819 een “acte van trouwbelofte en erkenning”. Deze akte ondertekent hij met “Lubertus Klaassen” en dit is de eerste keer dat de voornaam opduikt in deze vorm. Vier dagen na het ondertekenen van de akte vertrekt het regiment naar Brussel.

Ondanks de akte van trouwbelofte komt het niet tot een huwelijk. In 1825 trouwt hij in Amsterdam op 30-jarige leeftijd met een 36-jarige weduwe, Antonia van der Haar. Hij is dan “tapper” van beroep. Bij dit huwelijk is ook nog zijn moeder Anna Margaretha Smit aanwezig, dan 50 jaar oud. Eén van de getuigen is “muzykant” van beroep, dus muziek is kennelijk een rol blijven spelen in het leven van Lubbe jr.

In het overlijdensregister van de burgerlijke stand van Amsterdam staat het overlijden van een Lubbe Klaassen genoteerd op 11 april 1837. De bijbehorende stukken moeten nog opgezocht worden, hierover binnenkort misschien meer.

2 reacties op “De familie Klaassen in Amsterdam”

 1. Hetty Koornstra-Wortel

  beste Peter,
  wat een aardig verhaal!
  Lubbe jr overlijdt inderdaad op 18 april 1837 te Amsterdam; hij had echter ook twee zussen (van dezelfde ouders, voorzover bekend): Anna Margaretha Klaassen (Klaasen) gedoopt op 1-2-1793 in de Lutherse kerk in Amsterdam (zij trouwt op 17-2-1819 met Pieter Hendriks Peperboom, een zeeman die op 17-6-1833 overlijdt in het hospitaal van Soerabaja); Anna krijgt met hem 4 kinderen en overlijdt 13-11-1871 in Amsterdam; de andere zus is minder goed te traceren: Anneke Klaassen, geboren 24-3-1797 in Amsterdam, overlijdensdatum heb ik nog niet kunnen vinden.
  Tot een volgende keer!

  1. jeanine de boer

   Hallo Hetty
   kunt u mij de bron van het overlijden van Pieter Peperboom in Soerabaja geven?
   zijn grootvader Gerhardus Groothof (1719-1816) is een gemeenschappelijke voorvader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.