Pieter Klaassen (1850-1934)

Pieter Klaassen (1850-1934) werd geboren in Haarlem maar verhuisde al op jonge leeftijd met zijn ouders naar Hoofddorp om daar zijn hele leven te blijven wonen.

Hij was klein van postuur en werd van militaire dienst vrijgesteld “uithoofde van te klein te zijn”. Hij werd timmerman van beroep en had een groot deel van zijn leven samen met zijn broer Barend een timmermanszaak in Hoofddorp.

Pieter Klaassen en Sophie Houtwipper, 25 jaar getrouwd. 25 juni 1900

Hendrika Sophia (Fie) Houtwipper (1855-1939) werd geboren in Velsen en kwam ook al op jonge leeftijd naar de Haarlemmermeer. Haar ouders Gerrit en Elisabeth zijn op 23 april 1859 in de Haarlemmermeer gekomen en hebben aan de Ringdijk gewoond nabij de molen en waterkering te Vijfhuizen.

Piet en Fie trouwden op 25 juni 1875 in Hoofddorp.

Gezin

Piet en Fie brachten samen 11 kinderen groot. Op onderstaand familieportret zijn ze allemaal te zien.

Pieter en Sophie met hun nageslacht, 1911 of 1912. Foto genomen achter hun huis aan de Manegelaan te Hoofddorp. Staand van links naar rechts: Henk, Anna, Pieter, Catharina, Leentje (de vrouw van Lubertus), Lubertus, Margaretha, Cornelia (de vrouw van Gerrit), Gerrit, Clazina, Barend, Leuntje (de vrouw van Barend), Machiel en Hester. Zittend: Piet en Fie. Op de knie van Piet zit de oudste zoon van Lubertus, ook genaamd Piet. Op de knie van Fie zit Dirk (zoon van Barend en Leuntje). Tussen hen in staat Fi (dochter van Barend en Leuntje).

De foto hieronder is genomen bij de bruiloft van de jongste dochter Cato, 21 april 1920. Je ziet hier Piet en Fie, temidden van hun kinderen, alle elf. De foto is genomen achter de pastorie van de oude gereformeerde kerk in Hoofddorp.

Zittend: Pieter en Sophie Klaassen. Staand vlnr: Machiel, Anna, Barend, Margaretha, Lubertus, Catharina, Gerrit, Hester, Pieter, Clazina, Henk.

Tenslotte nog een foto met een verhaal, opgetekend door Barend Klaassen uit Nieuw-Vennep: “De eerste “foto” van het gezin van Pieter Klaassen Lz te Hoofddorp voor hun huis aan de Manegelaan, ca. 1905. De foto is gemaakt door zoon Barend met behulp van een glazen plaat. Bij het ontwikkelen (drogen) zette zijn zus Sien de platen rechtop, zodat de ontwikkelaar er vanaf droop, zie de vlekken van links naar rechts. Vandaar het slechte resultaat. Dit verhaal is verteld door kleinzoon Dirk.”

De eerste foto van het gezin van Pieter en Sophie.

Woning

Piet en Fie woonden op de hoek van de Stationsweg en de Manegelaan in Hoofddorp. Het huis bevindt zich in het oude centrum van Hoofddorp, vlakbij de kruising van de Hoofdvaart en de Kruisvaart.

Pentekening van het huis, door Barend Klaassen uit Nieuw-Vennep.

Het huis is waarschijnlijk door Piet en zijn broer Barend gebouwd. De eerste steen is in 1878 gelegd door Sien, hun jongste zus.

Eerste steen in het huis van Pieter Klaassen, gelegd in 1878. De initialen CJK zijn van Clazina Johanna Klaassen, oud 11 jaar. Zij was de jongste zus van Pieter.
Recente foto van het huis (2012).

Er is een aantal foto’s bewaard gebleven van Piet en Fie rond het huis. Het bankje waar ze op zitten zou door Piet zelf gemaakt zijn, van een doormidden gezaagde stoel en enkele planken.