Ate Jan Wijn

Via de site Genealogie Online heeft Kornelis Lambertus (Kees) Oosterhuis contact met mij opgenomen. Hij is een kleinzoon (eigenlijk: stief-kleinzoon) van Ate Jan Wijn (1858-1941), die weer een zoon is van de oudst bekende De Witt Wijn: Cornelis de Witt Wijn (1822-1893).

De eremedailles van Ate Jan Wijn

Hij wist te vertellen dat Ate Jan heeft gediend onder Van Heutsz in Nederlands Indië. En verder: “Mijn moeder vond haar stiefvader altijd heel zorgzaam. Hendrikje Bos had al 5 kinderen bij haar eerste man Lambertus van Bruggen, daarvan zijn 2 heel jong overleden. Toen ze met opa Wijn trouwde was hij 45 en zij 29 jaar. Mijn grootvader Lambertus van Bruggen is maar 29 jaar geworden.”

“Ik ben van 1927 en kan mij alles nog goed herinneren omdat wij een goed contact hadden en hebben met de familie. Ik heb als jongetje heel wat wandelingen gemaakt met opa Wijn door Loppersum. Hij droeg altijd zijn medailles en was een markant persoon in Loppersum. Hij was wel wat kort voor de kop zoals ze in Groningen zeggen. De foto van opa Wijn is genomen op 25 Nov. 1931 in Oostvoorne op verzoek van zijn zoon Cornelis die toen in Rockanje woonde. Dat heeft wel wat moeite gekost omdat hij nooit op een foto wilde. De foto van mijn Grootmoeder is veel ouder.”

Hindriktje Bos 1874-1956

Het is opmerkelijk dat Ate Jan als achternaam Wijn had terwijl zijn broer Cornelis als achternaam De Witt Wijn gebruikte. Over de achternaam De Witt Wijn schrijft Kees Oosterhuis: “De naam De Witt Wijn is waarschijnlijk ontstaan omdat de vader van Gerrit, Ate en Cornelis als achternaam De Witt had en de moeder Wijn. Cornelis heeft als achternaam De Witt Wijn officieel gekregen of genomen en mijn stief-grootvader rommelde wat met die naam. Dat kon toen nog in de negentiende eeuw. Zoals ik mij kan herinneren stond de naam De Witt Wijn ook vermeld in zijn trouwboekje, maar mijn grootmoeder lachte er altijd een beetje om en vond het maar opschepperig.”

Dat eerste klopt echter niet helemaal, het was de grootmoeder van Gerrit, Ate Jan en Cornelis die van haar achternaam Wijn heette.

Ate Jan en Hendrikje hebben samen 3 kinderen gekregen waarvan Gerrit jong overleden is omdat die een hartafwijking had. Ate Jan is in 1941 overleden en Hendrikje in 1956.


Update: Een kopie van het trouwboekje is me toegestuurd door Dhr C. J. Hage, getrouwd met Erna Wijn, een kleindochter van Ate Jan. Hierin is te zien dat Ate Jan een andere naam gebruikte dan zijn vader. Hetzelfde geldt voor de trouwakte van zijn eerste huwelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.