Een bijzondere achternaam

Als De Witt Wijn je achternaam is, hoor je bij een select gezelschap. Slechts een stuk of 15 personen heeft ooit deze naam gedragen. En door gebrek aan mannelijk nageslacht verdwijnt deze achternaam misschien wel helemaal. Zo’n dubbele achternaam roept natuurlijk vragen op over adel. Waar komt deze achternaam vandaan?

De familie de Witt Wijn komt uit Groningen. Vijf generaties lang is de naam Cornelis de Witt Wijn doorgegeven van vader op zoon. De oudst bekende Cornelis Andries de Witt Wijn werd op 4 februari 1822 geboren in de stad Groningen, aan de Grote Markt. Volgens de akte die bewaard is gebleven, werd er twee dagen later aangifte gedaan van deze geboorte, door een vroedvrouw en twee getuigen. Elizabeth Wijn, oud 24 jaar, ongehuwd en van beroep naaister, was de moeder. De getuigen waren beiden soldaat: Andries Cornelis de Witt en Frederik Kuno, beiden korporaals onder de 8e Afdeling Nationale Infanterie “alhier in garnizoen”. Andries was ook 24 jaar oud. De akte legde tenslotte vast dat het kind genaamd zou worden: Cornelis Andries de Witt.

Wat voor relatie Elizabeth en Andries precies hadden valt niet te achterhalen. Wat we wel weten, is dat militairen in die tijd niet mochten trouwen. De staat zou dan een vrouw en gezin moeten onderhouden en dat was veel te kostbaar. Maar als Andries de Witt als getuige aanwezig was en zijn naam aan het kind gaf, werd hij kennelijk wel als de vader gezien.

Hopelijk is er nog meer informatie te vinden over Andries in militaire archieven. Waarschijnlijk was hij net als Elizabeth afkomstig uit het noorden. De 8e Afdeling Infanterie was namelijk samengesteld uit manschappen hoofdzakelijk afkomstig uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Misschien heeft hij na zijn militaire loopbaan nog een rol kunnen spelen in het leven van zijn zoon, maar trouwen met Elizabeth deed hij niet.

Van Elizabeth weten we dat zij op 33-jarige leeftijd ongehuwd in Groningen overleed. Haar zoon was toen dus 8 jaar oud. Er is een “declaratoir van onvermogen” bewaard gebleven waaruit blijkt dat de kerk haar bijstond en dat zij niets van waarde had om na te laten.

Het lijkt erop dat de geboorteakte van Cornelis Andries voor wat ambtelijke verwarring heeft gezorgd. Hij trouwde als C A de Witt Wijn, maar zijn zoons Gerrit en Ate Jan droegen alleen de naam Wijn. Zijn derde zoon noemde hij Cornelis Andries en die ging wel weer door het leven als een De Witt Wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.