Lubbe Klaassen, trompetter

Lubbe Klaassen (1795-1837) werd op 16 januari 1795 geboren in Amsterdam, als zoon van Lubbe Klaassen en Anna Margaretha Smit. Op vijfjarige leeftijd verloor hij zijn vader, maar zijn moeder was nog in leven toen hij in 1825 trouwde. Lubbe was beroepssoldaat en trompetter. In het leger hadden trompetters de taak om met geluidssignalen commando’s door te geven aan de troepen.

Lubbe heeft als trompetter deelgenomen aan de slag bij Waterloo in 1815, hij was toen bij het Bataljon Artillerietrein Nr. 1. De artillerietrein is de lange stapvoets rijdende stoet van wagens met zware kanonnen, munitie, takels, gereedschap, materieel voor bruggen en stellingen, afgewisseld door de op affuiten getrokken stukken. Lijsten met de namen van militairen die in aanmerking kwamen voor een “Waterloo gratificatie” zijn bewaard gebleven en te vinden in het Stadsarchief Amsterdam.

1 januari 1816 kwam Lubbe terecht bij het Bataljon Artillerietrein Nr. 2. Hiervan is het stamboek online in te zien. Naast gegevens over zijn geboorte en ouders zijn daar ook enkele uiterlijke kenmerken te lezen:

Bij zijne aankomst bij het Corps, lang 5 voeten, 4 duim.

Aangezigt: ovaal
– Voorhoofd: rond
– Ogen: blaauw
– Neus: spits
– Mond: ordinair
– Kin: klein met een kuiltje
– Haar en wenkbraauwen: blond
– Merkbaare teekenen: pokdalig

Bron: Militair Stamboek Bataljon Artillerietrein no 2, 1816-1818

Rond 1819 was hij trompetter bij het Regiment Huzaren Nr. 6 en gelegerd in Haarlem. Een huzaar is een doorgaans lichtbewapende ruiter. In het Nederlandse leger werd een soldaat uit het legeronderdeel cavalerie een huzaar genoemd. Het woord is afkomstig uit Hongarije waar bont geklede ruiters successen boekten tegen de Turken.

Het regiment huzaren werd rond 1813 opgericht door jonkheer Willem François Boreel in opdracht van koning Willem I. Vanaf 1815 was de naam ervan Regiment Huzaren Nr. 6. Dit regiment heeft deelgenomen aan gevechten bij Quatre-Bras en Waterloo in juni 1815 en aan de Tiendaagse Veldtocht in 1831.

Illustraties van de kleurrijke uniformen van de huzaren en in het bijzonder de trompetters, geven een indruk van hoe Lubbe eruit moet hebben gezien in uniform.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.