Het leven van Kornelis Wijn

Al eerder schreef ik een stukje over Ate Jan Wijn. Zowel zijn vader als één van zijn broers gebruikten de naam De Witt Wijn. Deze tak van de familie Wijn is dus nauw verbonden met de familie De Witt Wijn. Over de familie Wijn is nog veel bekend, vooral door het familiearchief van Dhr. C. J. Hage. Hij is getrouwd met Erna Wijn, kleindochter van Ate Jan. De vader van Erna, zoon van Ate Jan dus, heette Kornelis, zoals niet ongebruikelijk in de familie. Over hem gaat dit verhaal.

Kornelis Wijn is geboren op 21 oktober 1905 in Leens. Kornelis was een veelzijdig man. Hij vertrok op 19 jarige leeftijd uit het noorden van Groningen naar de badplaats Rockanje in Zuid Holland. Dit was in verband met zijn gezondheid. Hij begon er als timmerman, maar verloor in 1930 bij het zagen drie vingers. Daardoor moest hij van beroep veranderen en hij werd groenteboer. Met paard en wagen bracht hij zijn koopwaar aan de man.

Kornelis Wijn en Trijntje van Nugteren.

In 1931 trouwde hij met Trijntje van Nugteren, dochter uit een bakkersfamilie. In datzelfde jaar werd hij ook koster van de gereformeerde kerk aan de Vleerdamsedijk te Rockanje. Samen met zijn vrouw betrekt hij de bijbehorende kosterswoning die tegen de kerk aangebouwd is. Het kerkje met aangebouwde kosterswoning is gebouwd in 1912. De geschiedenis van de kerk en de gereformeerde gemeente van Rockanje is beschreven op deze pagina, waar ook nog twee foto’s van een jonge Trijntje te vinden zijn.

De gereformeerde kerk aan de Vleerdamsedijk, april 1949.

Tussen 1932 en 1948 bracht Trijntje vier zoons en vier dochters ter wereld. Zoals gebruikelijk in die tijd, hielpen de kinderen allemaal mee met het werk, ook om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Het gezin Wijn in 1949. Staand vlnr: Erna, Cornelis, Gerrit, Ate Jan. Zittend vlnr: Henny, Kornelis, Harriëtte, Trijntje, Alma, Lena

Ondertussen werd Kornelis, naast groenteboer en koster, ook nog kolenboer. Er werd stevig aan de weg getimmerd: In 1956 werd er een winkel gehuurd aan de Raadhuislaan voor groente en fruit en in 1961 werd er een winkel gekocht aan de Dorpsweg. Ook werd er nog een nieuw gebouwde winkel aan de Raadhuislaan gekocht. Deze is later uitgebreid tot een A&O supermarkt. Aan de Middeldijk is een boerderij gekocht waar de kolen werden opgeslagen en waar de eerste witte benzinepomp werd geplaatst in 1963.

Groentewinkel aan de Raadhuislaan, Rockanje. 1956.
Ventwagen, 1969

Het echtpaar was bijna 40 jaar koster van de kerk, totdat in 1970 een nieuw en groter kerkgebouw in gebruik werd genomen. De kerk met kosterswoning konden zij kopen, zodat ze er konden blijven wonen. De kerk zelf werd gebruikt als opslag voor de groentewinkels en als stalling voor de ventwagen. Later is de kerk ook nog dienst gaan doen als garagebedrijf van oudste zoon Ate Jan. Dat dit alles de nodige ingrepen vroeg in de kerk is duidelijk te zien aan de merkwaardige deur.

Garage Wijn in de voormalige gereformeerde kerk. Jaren 70.

Van de kleinkinderen wilde niemand verder met de winkels en in de loop der jaren zijn deze allemaal verkocht. In 1993 overleed Trijntje. Op 9 maart 1997 overleed Kornelis op 91-jarige leeftijd. Tot slot nog een meer recente foto van het kerkje, zoals te vinden op Google Streetview.

Het kerkje aan de Vleerdamsedijk op Google Streetview. Augustus 2010.

Het digitale familiearchief van de familie Wijn is te vinden op de site van Dhr C J Hage op MyHeritage.com.

2 reacties op “Het leven van Kornelis Wijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.