De Ceciliasteeg in Haarlem

Deze week heb ik een kijkje genomen in de Ceciliasteeg in Haarlem. Hier woonde tweehonderd jaar geleden het gezin van Barend la Faille. Van Barend weten we dat hij letterzetter was bij de nog steeds bekende drukkerij Joh. Enschedé en Zonen. Op 1 mei 1825 werd gevierd dat hij daar maar liefst 50 jaar werkzaam was. Van deze gelegenheid is een gedicht bewaard gebleven dat nog te bezichtigen is in het Noord Hollands Archief, dat toevallig gevestigd is vlak naast de Ceciliasteeg in de voormalige Janskerk.

Het gelegenheidsgedicht voor Barend la Faille.

Barend was de vader van Neeltje la Faille. Zij was naaister van beroep en had, ongetrouwd, een relatie met Lubertus Klaassen, trompetter bij het 6e regiment Huzaren. Lubertus kon niet met haar trouwen omdat hij in militaire dienst was. Uit deze relatie werd op 8 mei 1819 een zoon geboren, ook genaamd Lubertus. Zijn vader tekent een “akte van trouwbelofte en erkenning” maar verdwijnt verder uit het leven van de jonge Lubertus. Neeltje overlijdt op jonge leeftijd, in 1824. De jonge Lubertus komt daardoor in het Evangelisch Luthers wees- en armenhuis te Haarlem terecht. En hier komt Barend terug in het verhaal, hij haalt zijn kleinzoon op 7 jarige leeftijd weer uit het weeshuis. Lubertus vertrekt pas rond 1850 vanuit Haarlem naar Lisse, dus het zou kunnen dat hij de rest van zijn jeugd in de Ceciliasteeg bij zijn grootvader heeft gewoond.

De huidige woning op nummer 5 in de Ceciliasteeg.

Lubertus zou later de eerste postbode van de Haarlemmermeer worden en met zijn vrouw Clasina van Rossen voor veel nakomelingen zorgen. Zowel Barend als Lubertus zijn namen die tot op heden voorkomen in hun nageslacht. Barend la Faille overleed in 1839 op 74-jarige leeftijd.

Rouwadvertentie voor Barend la Faille

2 reacties op “De Ceciliasteeg in Haarlem”

  1. LS,
    Op deze pagina wordt Lubertus’ vrouw aangeduid met de naam Clasina van Rossum terwijl zij in de genealogie Clazina van Rossen heet. Mag ik aannemen dat laatstgenoemde de correcte naam is?

    Mvg,

    Klaas Filius (kleinzoon Grietje Klaassen)

    1. Bedankt voor de correctie! Het moet inderdaad van Rossen zijn – ik heb het meteen aangepast. Het lijkt erop dat de voornaam Clasina wel met een s gespeld hoort te worden. Zo staat het in haar geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte van de burgerlijke stand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.